Την Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου διοργανώσε αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ καθηγητών, γονέων και ανθρώπων της κοινότητας Καΐρου. Το θέαμα ήταν απροσδόκητο και το χειροκρότημα των εκατοντάδων (;) φιλάθλων αντάμειψε τους ποδοσφαιριστές για τις προσπάθειές τους. Η ομάδα των καθηγητών (στην οποία, φυσικά, ανήκω και εγώ) πήρε μετάλιο για την τρίτη θέση που κατέκτησε (οι ομάδες ήταν τρεις...).
Παρασκευή 30 Μαΐου 2008
Τρίτη 13 Μαΐου 2008
Αίγυπτος, Πάσχα 2008
Πυραμίδες
Αναμενόμενο από πριν ότι θα είναι το must για κάθε επισκέπτη της Αιγύπτου και του Καϊρου. Οι πυραμίδες, στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές και επιβλητικές απ’ ότι στις φωτογραφίες. Εύλογα γεννιούνται απορίες σχετικές με τη σύλληψη της ιδέας, την υλοποίηση τους και την γενικότερη αρχιτεκτονική σύμφωνα με τη γνώση κα τα μέσα που διέθεταν στην αρχαιότητα.
Είναι 3 στο σύνολο (του Χέοπα και του Χεφρήνα είναι οι μεγαλύτερες), ενώ στην πυραμίδα του Χέοπα είδα και το νεκρικό θάλαμο των Φαραώ. Φήμες αναφέρουν ότι κάποιοι ευτραφείς και δυσκίνητοι κύριοι και κυρίες ,κατά καιρούς, έχουν σφηνώσει στην προσπάθεια τους να διαβούν το στενό και ανηφορικό τούνελ που σε οδηγεί στο θάλαμο. Ο θάλαμος είναι σχεδόν πλήρως σκοτεινός, απλός, με ένα υπόκωφο συνεχή ήχο από μια χαραμάδα και οι περισσότεροι που έχουμε μπει (οι μη κλειστοφοβικοί δηλαδή!) νιώσαμε δέος, μια περίεργη δόνηση και ενέργεια.
Η σφίγγα, από την άλλη, δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο στις φωτογραφίες. Είναι βέβαια πολύ μεγάλη, αλλά μάλλον το γεγονός ότι με τα χρόνια έχει υποστεί διάβρωση, έχει αλλοιώσει την επιβλητική της μορφή. Πάντως σε συνδυασμό με τις πυραμίδες και την έρημο δημιουργεί ένα πολύ μοναδικό τοπίο.
Αλεξάνδρεια
Οι Αιγύπτιοι την λένε Εσκενδερία. Η πόλη με την μεγαλύτερη παραλία στον κόσμο – περίπου 25 χιλιόμετρα! Ζει μέσα στα ερείπια του παλιού της μεγαλείου. Σαν παραφωνία στο παρηκμασμένο περιβάλλον, ξεπροβάλλει η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, για να θυμίζει τις ένδοξες εποχές της πόλης. Σαν κλασικοί Έλληνες την είδαμε σε 5 λεπτά και πήγαμε κατευθείαν για καφέ στην καφετέρια της βιβλιοθήκης, στο μόνο μέρος της Αιγύπτου που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα!
Η Αλεξάνδρεια αποτελεί το καλύτερο μέρος για να γευτεί κανείς εξαιρετικό και φρέσκο ψάρι σε τεράστιες μερίδες.
Highlight το ηλιοβασίλεμα και η βόλτα στο λιμανάκι, ενώ για πρωινές ώρες ενδείκνυται βόλτα και καφές στην παραλία. Όσοι περιμένουν πάντως να δουν το Φάρο της Αλεξάνδρειας θα απογοητευτούνε!
Νείλος
Το τεράστιο ποτάμι που διασχίζει όλη τη χώρα και το Κάιρο, δίνει στην πόλη έναν πολύ εντυπωσιακό και κοσμοπολίτικο αέρα.
Έχει τριγύρω πολλά διεθνή και πολυτελή ξενοδοχεία. Αποτελεί ιδανικό μέρος για βόλτες, φαγητό, καφέ και αγνάντεμα. Μια βόλτα κατά μήκος του Νείλου στο κέντρο του Καίρου, σου δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι αιγύπτιοι είναι νέοι και ερωτευμένοι.
Αιγύπτιοι
Καπνίζουν σαν τρελοί. Δεν δίνουν την εντύπωση ότι τρέχουν καθημερινά όπως οι δυτικοί. Εξαιρετικά ευγενικοί και προσιτοί, μάλλον φτωχοί – δεν φαίνονται πάντως να τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα προσηλωμένοι στη θρησκεία και το Ισλάμ. Σπάνια συναντάς γυναίκα χωρίς τουλάχιστον μαντήλα (για να μην πούμε και για αρκετές που αφήνουν μόνο τα μάτια ακάλυπτα και κυκλοφορούν μέσα στον καύσωνα με γάντια!). Η οδήγηση αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Δείχνουν να διαθέτουν αχαλίνωτη φαντασία, επινοητικότητα και προσαρμοστικότητα στις καθημερινές καταστάσεις.
Κίνηση-Αυτοκίνητα
Οδηγούν πολύ τακτικά στο αντίθετο ρεύμα. Πολύ συχνά δεν ανάβουν τα φώτα τους το βράδυ. Αγνοούν τα φανάρια και τις διαβάσεις (όπου αυτά υπάρχουν). Νομίζουν ότι τα αμάξια είναι σαν συγκρουόμενα: αν δεν υπάρξει τραυματίας ή δεν σφηνώσουν τα αμάξια, συνεχίζουν την πορεία τους. Λέξεις όπως ζώνη ασφαλείας και ασφαλιστική κάλυψη αυτοκινήτου είναι μάλλον άγνωστες. Οι οδηγοί συνεννοούνται με την κόρνα. Στοιβαγμένοι στα ταξί, τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα υπομένουνε κορνάροντας τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα.
Φαγητό
Σε γενικές γραμμές πολύ καλό, με τη Λιβανέζικη κουζίνα να ξεχωρίζει. Κυρίως έχουν αρνάκι, αραβικές πίτες, πολύ ωραία τυροπιτάκια, πολλά όσπρια και κυρίως ρεβίθια. Πάντως δεν έχουν ιδιαίτερα καλό καφέ, ούτε καν τούρκικο/ελληνικό. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει για ένα απίστευτο ρόφημα, το γκαργκαμέ (ελπίζω να το γράφω σωστά): αποτελεί το ζωμό από κάποια πολύ γλυκά φύλλα και σερβίρεται με ζάχαρη και πολλά παγάκια.
Maalox
Απαραίτητο για την Αίγυπτο! Maalox…και πείτε αντίο στον πόνο και στις εντερικές ενοχλήσεις! Δυστυχώς την πατήσαμε και εμείς (όπως πιθανώς θα την πατήσετε και εσείς!). Ωστόσο ο Αλλάχ έκανε το θαύμα του και βοήθησε ακόμη και τους αλλόθρησκους!
Ένα πολύ κεφάτο μπαράκι /club, που απευθύνεται κυρίως σε ξένους. Οι Screw Driver, μας διασκέδασαν με το δυνατό rock’n’roll ήχο τους και κλασσικά rock τραγούδια και όπως ήταν αναμενόμενο superstar και dancing queen του μαγαζιού και της βραδιάς η Μαρία!
Τάκης-Μαρία
Εγκατεστημένοι στην νέα τους έπαυλη στην Ηλιούπολη του Καίρου, με τα δίδυμα προσφάτως αφιχθέντα, αποτελούν τους καλύτερους οδηγούς του Καίρου (και όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο καιρό θα αποτελούν και τους καλύτερους οδηγούς όλης της Αφρικανικής ηπείρου!). Τους προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Τάκη και Μαρία, shukran!!!